Esther Klok werkt al 30 jaar met plezier en passie als paraveterinair dierenartsassistent én stagebegeleider/praktijkopleider in dierenkliniek Winsum. Ze weet haar liefde voor het vak zo goed over te brengen op haar studenten dat ze werd gekozen tot de beste praktijkopleider van Nederland. Alle reden voor een gesprek. “Onze stagiaires weten écht hoe een eierstok voelt.”
Leestijd: 5 minuten
“Ik kom uit een echte autofamilie, maar zelf zat ik altijd tussen de paarden. Ook andere dieren vond ik superleuk. Liefst wilde ik dierenarts worden, maar op de havo waren wis- en natuurkunde niet mijn sterkste vakken. Die optie viel dus af. Gelukkig was er een heel mooi alternatief: dierenartsassistent. In die tijd had je maar één opleiding, in Barneveld, waar ik op gesprek ging en werd aangenomen.”
Geweldige klik
“Tijdens mijn studie heb ik stagegelopen bij een grote schapenboer, de dierentuin in Emmen en verschillende dierenartsen. Hierna kon ik bij verschillende praktijken aan de slag, maar nergens fulltime, dus ging ik tijdelijk op een manege werken. Ondanks dat ze alleen plaats hadden voor een parttimer en geen reiskostenvergoeding betaalden, voelde ik bij één praktijk een geweldige klik. Ik liet er een megagrote taart bezorgen, met de mededeling dat ik er dolgraag aan de slag wilde als ze meer uren hadden en geld voor reiskosten. Ik mocht komen praten en ben er, tot op de dag van vandaag, blijven hangen.”
Lastige Latijnse termen
“Vanaf het begin combineer ik mijn werk als paraveterinair dierenartsassistent met die van stagebegeleider in onze praktijk. Ik vind het fijn om vanuit de passie voor mijn vak andere mensen een solide basis te geven voor hun toekomst. En dat hoeft niet eens in onze praktijk te zijn, of in ons beroep. Ooit had ik een stagiaire die met haar opleiding wilde stoppen. Ze had problemen met leren, kon al die Latijnse termen niet onthouden. Ik zei: ‘dat gaat niet gebeuren’ en regelde een 24/7-stagecontract, zodat ze letterlijk dag en nacht bij ons terecht kon. Alle collega’s hielpen haar om dat Latijn onder de knie te krijgen. Tijdens operaties, het maken van röntgenfoto’s, laparoscopische sterilisaties -echt alle handelingen – was ze erbij en werden consequent de Latijnse woorden gebruikt. Uiteindelijk is ze ‘excellent’ geslaagd en heeft ze inmiddels een eigen bedrijf in veterinaire producten. Dit voorbeeld zegt alles over hoe wij met stagiaires omgaan. We verwachten veel van ze, maar we zetten ons ook 300% in om ze te helpen waar kan en nodig is.”
Vastomlijnd programma
“Bij ons lopen studenten in principe drie maanden stage, volgens een vastomlijnd programma. We hebben een eigen stageboek, waarin alle onderdelen van ons werk staan beschreven. Omdat we met best veel parttimers werken, wordt elk onderdeel door een collega afgetekend, zodat een ander ziet dat een stagiair bijvoorbeeld heeft geleerd hoe je een operatiekamer voorbereidt. Zo voorkom je dat iemand twee of drie keer dezelfde opdracht krijgt. Stagiairs doen bij ons trouwens alles, van balie tot operatiekamer. We trekken ze niet voor de vorm een paar steriele handschoentjes aan, maar laten ze hands on mee opereren, zodat ze écht weten hoe een eierstok voelt. Anders dan veel andere praktijken begeleiden we ook hele jonge studenten. Voor gemotiveerde eerstejaars- en tweedejaars studenten is een dierenartspraktijk de perfecte stageplek, omdat ze er zoveel extra’s leren.”
Apetrotse Esther
“Naast mijn werk in de dierenartspraktijk heb ik ook een eigen bedrijf. Ik cross de hele wereld over, van Finland en Peru tot Dubai en Zuid-Afrika, om mijn expertise over dierengedrag en het angstvrij werken met dieren met zoveel mogelijk mensen te delen. Vaak zijn dat studenten. Wat mij opvalt, is dat studenten in het buitenland enorm leergierig zijn en dolgraag willen studeren, terwijl ze dat niet altijd kunnen. Soms kom ik ook heel vernieuwende onderwijsmethodes tegen waar je het misschien niet verwacht. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld gaan dierenartsen én dierenartsassistenten allemaal naar dezelfde universiteit, om in de schoolbanken met en van elkaar te leren. Dat samen leren is ook zo mooi aan het stagebegeleider zijn. Vaak steek ik net zoveel van mijn studenten op als zij van mij. Veel oud-stagiaires die bij ons gingen werken groeiden me op een gegeven moment voorbij. Geweldig toch dat studenten zoveel van me leren dat ze beter worden dan ik? Daar ben ik apetrots op!”
Wie wordt de opvolger van Esther?
Studenten, (oud-)stagiaires en docenten konden tot en met 15 november jl. hun favoriete praktijkopleider nomineren voor Beste praktijkopleider 2025. De komende tijd selecteert Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) uit alle nominaties in elk van de negen sectors, tien praktijkopleiders. In de tweede ronde worden hieruit de sectorwinnaars gekozen. Uiteindelijk vindt tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2025 op maandag 19 mei 2025 in Apeldoorn de bekendmaking van de landelijke winnaar plaats.