donderdag 16 januari 2025

‘Team YOU voelt als één grote familie’


De leden van Albeda YOU vormen geen regulier onderwijsteam. Ook geven ze geen ‘gewone’ lessen. Toch, of misschien mede daarom, won ‘YOU’ de award voor Beste Onderwijsteam van 2024. Alle reden voor een gesprek met YOU-projectleider Janne Wijk en oud-deelnemer en YOU-vrijwilliger Deuwin over inzetten op ‘samen doen’ en de kracht van persoonlijke aandacht.

Leestijd: 6 minuten

Jongeren komen soms hobbels tegen tijdens hun studie. Door problemen, vaak in de thuissituatie, kunnen ze niet mee in de klas, kiezen ze de verkeerde opleiding of voelen ze zich eenzaam. De meeste mbo-scholen zetten alles op alles om deze kwetsbare groep weer op de rails te krijgen. Zo ook Albeda. Hier startte begin 2021 team ‘Albeda YOU’ met het gelijknamige YOU-programma voor jongeren die wel een (mentaal) zetje in de rug kunnen gebruiken, waarbij deelnemers – intensief begeleid door studentcoaches - vijf weken lang aan de slag gaan met hun individuele toekomstplan en het stellen van nieuwe (opleidings-)doelen.

Verbinding
“Persoonlijke aandacht en het kweken van een groepsgevoel zijn daarin heel belangrijk”, zegt projectleider Janne Wijk die zelf ook een hobbelige carrièrestart kende. “Veel deelnemers denken dat er iets met ze aan de hand is, anders zijn dan anderen. Dat doet iets met hun vertrouwen. We investeren daarom bewust in het elkaar écht leren kennen. Iedereen, dus jongeren én coaches, deelt zijn of haar verhaal en stelt zich kwetsbaar op. Dit zorgt voor herkenning en versterkt de onderlinge verbinding. Jongeren staan er niet alleen voor, hoeven niet eenzaam te zijn. Dat laten we ze voelen.”

Redding
Oud-deelnemer Deuwin, die nu als vrijwilliger het YOU-team assisteert, weet precies waar Janne over praat. “Door een lastige thuissituatie had ik moeite om mee te komen op school. Na het halen van mijn vmbo-diploma ging ik naar Albeda. Ik wist niet goed wat ik wilde en koos voor de koksopleiding. Dat leek me wel leuk. In die tijd was ik net verhuisd. Ik moest enorm wennen aan de nieuwe situatie. Hierdoor miste ik lessen. Ook had ik last van concentratieproblemen. Ik ben toen gestopt, maar wilde verder, dus schreef ik me in voor de bakkersopleiding. Ik vond het superleuk, maar haalde toch het eerste jaar niet. Dat was een enorme teleurstelling. Ik wilde stoppen met school en gaan werken. Toen kwam ik Janne tegen. Ze vertelde over het YOU-programma en dat ik mijn droom om een diploma te halen niet moest opgeven. Met wat ik nu weet, is dat mijn redding geweest.”

Zorgopleiding
Op de vraag naar zijn ‘YOU-ervaringen’, verschijnt een brede lach op Deuwins gezicht. “Dankzij de verschillende individuele opdrachten en vooral de groepsactiviteiten heb ik mezelf op een totaal andere manier leren kennen. Ik dacht altijd dat ik een gesloten persoon was en best wel egoïstisch. Niet dus. Door hoe ik mezelf presenteerde zagen mensen in de groep mij juist als een aardig iemand die anderen graag helpt. Dat gaf me kracht en vertrouwen. In de weken daarna voerde ik gesprekken met mijn studentcoach om mijn doelen helder te krijgen, maar stiekem wist ik al wat ik wilde doen: de zorgopleiding. Ik was gemotiveerder dan ooit om mijn diploma te halen, wat ook lukte. Daarna ben ik in de ouderenzorg gaan werken. Had je me dit vooraf verteld, dan had ik je niet geloofd.”

Studentcoaches
Het verhaal van Deuwin is typerend voor eigenlijk alle deelnemers. Links- of rechtsom vinden ze hun plekje. Met dank aan de jongeren zelf én de studentcoaches, 15 hbo- en mbo-stagiaires van verschillende welzijnsopleidingen. Janne: “Ze spreken dezelfde taal als de jongeren, maken de sfeer en geven het goede voorbeeld, zodat je als deelnemer wel mee móet doen. Ook typisch voor YOU is dat we niet vastzitten aan allerlei richtlijnen en protocollen. Een opleidingsinschrijving is niet nodig en het programma kost niets. Bovendien hoef je voor deelname niet op Albeda te zitten. Sterker nog: deelnemers kiezen na afloop soms voor een opleiding op een andere school. Iedereen is welkom.”

Back to YOU
En die welkomstgedachte reikt verder dan de duur van het programma. Een bewuste keuze, vertelt Janne. “Om te voorkomen dat deelnemers hun einddoel net niet halen of in het befaamde zwarte gat vallen, houdt elke studentcoach na afloop contact met zijn of haar deelnemers. Verder organiseren we elke maand onder het mom van ‘Back To YOU’ een moment om elkaar weer even te zien en samen iets leuks te doen. Dat kan een sportactiviteit of spelletje zijn. Of we nodigen een gastspreker uit. Dat samenzijn wordt enorm gewaardeerd. Het werkt ontspannend en is een ideale manier om weer even terug te keren in de geborgenheid van een vertrouwde groep. Wat dat betreft voelt YOU als één grote familie. Voor oud-deelnemers én het team.”

Nominatie verdienen
Dat juist dit team zich een jaar lang Onderwijsteam van het Jaar mag noemen, maakt Janne trots en blij. “Het is niet zo dat we dachten: laten we ons eens opgeven voor deze wedstrijd. Zo’n nominatie moet je verdienen. Albeda is een grote organisatie, met veel opleidingen. Dus toen het College van Bestuur aangaf dat ze vonden dat wij er klaar voor waren om mee te doen, hadden we voor mijn gevoel al gewonnen. We zijn geen regulier onderwijsteam, geven geen reguliere lessen, maar we horen er wél bij. Nadat we hadden gewonnen, werden we door allerlei scholen benaderd om ons verhaal te doen. Intussen heb ik dat zo’n 15 keer gedaan. Dat is fijn, want we willen YOU niet voor onszelf houden.”

Kans pakken
En daarin speelt ook Deuwin, die terugkeerde op het vertrouwde ‘YOU-nest’, een belangrijke rol. “Toen Janne me vroeg om me als vrijwilliger bij het team aan te sluiten, zei ik meteen ‘ja’. Vanuit mijn eerdere ervaringen met school, met thuis en later met het programma, kan ik andere jongeren tips en advies geven om te laten zien hoe ze verder kunnen komen. Ik weet nog dat ik als deelnemer tijdens mijn eerste groepsbijeenkomst dacht: ‘shit, ik moet weer naar school’. Al snel vond ik het leuker dan ik dacht, omdat ik meer kon dan ik had verwacht. Door mee te doen, naar anderen te luisteren en uit mijn comfortzone te stappen, heb ik mijn kans gepakt. Dat gun je toch iedereen?”


‘Team YOU voelt als één grote familie’