donderdag 27 maart 2025

‘Deze ervaring pakken ze me mooi niet meer af!’


Op 20 en 21 maart was RAI Amsterdam het podium voor hét jaarlijkse (v)mbo-beroepenfeest Skills The Finals. Waar ruim 600 finalisten twee dagen lang streden om de titels in hun vakgebied, maakten zo’n 30.000 (!) jongeren tijdens meer dan 100 LOB Experience-activiteiten kennis met acht verschillende beroepssectoren. ‘Dit is mbo’ liep een (donderd)dagje mee.

Leestijd: 5 minuten

Skills The Finals 2025, dit jaar het slotstuk tijdens de Week van het Vakmanschap, gaat de boeken in als misschien wel de drukstbezochte editie ooit. Het is en blijft een indrukwekkend schouwspel, al die enthousiaste mensen bij elkaar, op een oppervlakte van zo’n 36.000 vierkante meter. Mbo-studenten demonstreren trots hun vaardigheden, middelbare scholieren maken kennis met de tofste beroepen, terwijl docenten, begeleiders en andere geïnteresseerden de vakwedstrijden op de voet volgen.

Altijd een feestje
“De aandacht voor Skills is flink toegenomen”, vertelt Twan Stemkens, senior-adviseur beleid en communicatie bij Worldskills Netherlands. “Het bezoekersaantal is de afgelopen tien jaar vertienvoudigd. De komende twee dagen komen ruim 30 duizend mensen, onder wie veel vo-leerlingen, naar de vakwedstrijden en LOBX (de LOB Experience). Verder organiseren we zo’n 15 nevenactiviteiten. Die zijn allemaal uitverkocht. Skills is één grote adrenalinekick, ook voor docenten en begeleiders die elk jaar weer terugkomen.” Daar weet Rianne Coppelmans, onderwijsdirecteur Summa College, alles van. “Ik loop al 30 jaar mee in de sector. In die tijd is de waardering voor het mbo toegenomen. Twee jaar geleden kwam de koning nog naar Skills The Finals. Dat zegt wel iets. Zelf ga ik al jaren naar ‘de Finals’. Om onze studenten aan te moedigen, samen met verschillende collega’s. Het is altijd weer een feestje.”

Verf-fluencer
Tijdens dat feestje strijden honderden deelnemers om een podiumplek, vaak onder toeziend oog van verschillende juryleden, onder wie Ruben van der Kruis die nauwlettend twee kozijn-schilderende studenten in de gaten houdt tijdens hun vrije opdracht. “Ik kijk hoe ze werken, of ze de slimme kneepjes van het vak en verschillende technieken al een beetje in de vingers hebben.”
Voor Ruben, meervoudig winnaar van de Nationale SchildersVakprijs en zelfverklaard ambassadeur (‘ze noemen me de verf-fluencer’) van het schildersvak is dit zijn vijfde jaar als jurylid. “Ik vind het leuk om te doen. Belangrijk ook. Waar kan, promoot ik het schildersvak. Ik zit op Instagram, maak een podcast en presenteer een programma bij RTL4. We moeten af van het stoffige imago. Schilderen is ook stoer en sexy. Daarom vind ik een initiatief als Skills ook zo waardevol. Er zijn veel mooie opleidingen en vakmensen zijn hard nodig. Hier komt alles samen, op een laagdrempelige manier.”

Mooiste vak ter wereld
Twee van die vakmensen zijn scheepsinterieurbouwer Jort en zijn collega Mark, allebei werkzaam bij Royal Van Lent Shipyard (Feadship), grootste scheepsbouwer van Nederland. Jort: “Ik heb op het vmbo stage gelopen bij Van Lent en vond het echt geweldig. Dit was wat ik wilde, dus ben ik de opleiding allround meubelmaker/scheepsinterieurbouwer gaan doen. Daarna kon meteen hier aan de slag.” Mark: “Na mijn opleiding scheepsinterieurbouw ben ik als timmerman bij Van Lent begonnen. Vervolgens werd ik teamleider en sinds een paar jaar leid ik als afdelingsmanager de timmerafdeling. Wat dat betreft ben ik het schoolvoorbeeld van hoe je als mbo’er kunt doorgroeien.” Jort, die werken en leren combineert, weet nog niet hoe zijn toekomst eruitziet. “Voordeel van het werken bij een grote organisatie is dat ik hier mijn ei kwijt kan. Ik doe belangrijke ervaring op, leer veel en krijg volop kansen. Wat dat betreft is scheepsinterieurbouw het mooiste vak van de wereld!”

Inspiratie opdoen
Zover zijn Ruben en Thijs, net klaar met een LOBX-rondje Techniek & Gebouwde Omgeving, nog niet. De klasgenoten volgen de vmbo-leerroute groen en design op Curio steenspil in Halsteren en zijn hier vandaag vooral om inspiratie op te doen. Ruben: “Ik wist niet dat er zoveel opleidingen waren en dat hier zoveel te doen was, al weet ik al wel welke mbo-opleiding ik ga volgen: hovenier!” Thijs twijfelt nog, maar de kans dat het iets groen wordt, is groot: “Boswachter, of ecoloog en wildlife. Keuze genoeg.” En weg zijn ze weer, richting de broodjesbalie, want dat slenteren maakt hongerig.

Nog niet uitgeleerd
In de naastgelegen hal kun je een speld horen vallen. In opperste concentratie zijn verpleegkundigen, apothekers- en tandartsassistenten bezig aan hun tweede praktijkopdracht, terwijl studiegenoten, begeleiders en familieleden vol spanning toekijken. Scalda-student Femke, die de opleiding doktersassistente volgt, drinkt nog wat voordat zij weer aan de bak mag. “Ik wist al vrij vroeg dat ik de zorg in wilde, maar dan niet ‘aan het bed’. In de opleiding tot doktersassistente combineer je administratieve taken met praktische kennis om mensen de juiste informatie te geven. Ideaal.”
Over een half jaar is Femke klaar met haar opleiding. Wat dan? “Ik werk al als doktersassistente in een huisartspraktijk met apotheek, dus ga ik straks de opleiding doen tot apothekersassistent. Ik ben nog niet uitgeleerd!”

Video editen
Het einde van de middag nadert. De wedstrijden van vandaag zitten erop. Tijd om op te ruimen. Vloeren worden aangeveegd, spullen ingepakt, Koos Jan, leerling van het Calvijn College in Goes en met schoolgenoot Hemma deelnemer aan de finale Dienstverlening & Producten, staat met zijn gereedschapskoffer in de hand te wachten op de prijsuitreiking. “Het was een superdrukke dag. We moesten iets ontwerpen van hout en licht, een video editen en een 3D-tekening maken van een keuken. Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na ging het best wel goed. Het zou mooi zijn als we straks op het podium staan, maar dat is lang niet het belangrijkst. Ik vond het meedoen vooral een leuke ervaring. Die pakken ze me mooi niet meer af!”

Skills The Finals nog eens terugkijken? Check de aftermovie!

Fotografie: The Creators hub - Sanne Marcellis


‘Deze ervaring pakken ze me mooi niet meer af!’